CVIČEK OD FARE
Sortna sestava: žametovka oz. žametna črnina, modra frankinja in zeleni silvanec
Cviček od fare je prvi cviček, ki je osvojil Decanterjevo nagrado na tekmovanju v Londonu. V Sloveniji je dvakrat osvojil mesto prvaka zvrsti v Gornji Radgoni.
PTP, rdeče, suho, letnik 2017.
Cvetica je nežna, a lepo pestra, še posebej za cviček. Poleg rdečkastih sadežev, ki so nujni za vsak cviček, najdemo še sloj začimb ter cvetne note. V ustih je suh, ukročenih kislin in z nekaj več telesa.
PENINA OD FARE
Barva je nežna lososova, mehurčki nežni, številčnejši. Cvetica je precej dozorela, a še vedno na varni strani - medenjaki, kvas, maslo, suho cvetje. Rdečkasti sadeži. V ustih je kar sladka, višjih kislin, penjenje v ustih je dobro. Srednje dolgo. Če ste ljubitelj slajših penin, tale je ravno pravšnja, le starati je ne velja prav dolgo. Penina od fare je pridelana iz ročno obranega grozdja žametne črnine letnika 2009 iz vinograda Zadraga nad Šentrupertom.
Po alkoholnem vrenju bistrega mošta je vino eno leto zorelo v cisterni iz nerjavečega jekla, nakar je šlo na ponovno vrenje v steklenice, kjer je najmanj tri leta zorelo na kvasovkah. Pri degoržiranju dodamo liker, s katerim uravnamo ostanek sladkorja v penini – gre za polsuho penino.
Sortna sestava: Žametovka oz. Žametna črnina
Alk. stopnja: 11,00 %
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: ostanek sladkorja
Zorenje: v steklenici (tradicionalna oz. klasična metoda
ŠENTRUPERŠKA PENINA
Barva je nežna limonasta, z zelenkastimi odtenki. Mehurčki so številčni, drobni. Cvetica ponuja mladostne zaznave po limonah, rumenih sadežih, ter zorilne arome vanilje, kruha, začimb. Ostanek sladkorja v ustih je zaznaven, gre za lahkotnejšo, izdelano penino živahnih kislin s srednje dolgim, jasnim pookusom.
Po alkoholnem vrenju bistrega mošta je vino eno leto zorelo v cisterni iz nerjavečega jekla, nakar je šlo na ponovno vrenje v steklenice, kjer je najmanj tri leta zorelo na kvasovkah. Pri degoržiranju dodamo liker, s katerim uravnamo ostanek sladkorja v penini – gre za polsuho penino.
Sortna sestava: Zeleni silvanec
Alk. stopnja: 12,00 %
Letnik: 2008
Sladkorna stopnja: ostanek sladkorja
Zorenje: v steklenici (tradicionalna oz. klasična metoda)
ROSE BRUT
Barva je nežna lososova, mehurčki fini, številnejši. Cvetica je dozorela, najdemo maslo, kruhovo skorjo, a še vedno z lepo mero rdečkastih sadežev. Suho vino z živahno kislino, ki daje lepo vertikalnost, tekstura mehurčkov je lepa, fina, morda malček trpkasto, a z jasnim okusom. Elegantno, dozorjeno.
Penina rose brut je pridelana iz ročno obranega grozdja žametne črnine letnika 2009 iz vinograda Zadraga nad Šentrupertom.
Po alkoholnem vrenju bistrega mošta je vino eno leto zorelo v cisterni iz nerjavečega jekla, nakar je šlo na ponovno vrenje v steklenice, kjer je najmanj tri leta zorelo na kvasovkah.
Sortna sestava: Žametovka oz. žametna črnina
Alk. stopnja: 11,00 %
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: ostanek sladkorja
Zorenje: v steklenici (tradicionalna oz. klasična metoda)
BRUT - KAPPELMAN
Barva je nežna zlatorumena, mehurčki so drobnejši, redkejši in lenobni. Cvetica je presenetljiva mladostna za 9 let staro vina, a hkrati jasno pove, da ima za sabo nekaj let. Belo cvetje, med, firn, kvasne note. V ustih je zelo suha, kisline so izdatnejše, a lepo zrele, okus v ustih srednje poudarjen, dokaj pester. Lepo izpeljana, dalj časa zorjena penina, ki ima še vedno dovolj naboja, da bo z nami vsaj še pol dekade. Srednje dolga, nežna, elegantna.
Po alkoholnem vrenju bistrega mošta je vino eno leto zorelo v cisterni iz nerjavečega jekla, nakar je šlo na ponovno vrenje v steklenice, kjer je najmanj tri leta zorelo na kvasovkah. Pri tej penini prav tako sledi dodatek likerja z minimalnim korigiranjem sladkorne stopnje.
Leta 2015 je Penina Kappelman dobila naziv svetovnega šampiona, na ocenjevanju Vino Ljubljana, ter bronaste medalje na ocenjevanju Decanter Azija, Decanter London in IWC London.
Sortna sestava: Zeleni silvanec
Alk. stopnja: 12,00%
Letnik: 2008
Sladkorna stopnja: suho
Zorenje: v steklenici (tradicionalna oz. klasična metoda)
MODRA FRANKINJA
v buteljki 0,75 L, vrhunsko vino z zaščitenim geografskim poreklom, rdeče, suho
Barva je srednje globoka vijolična. Cvetica je nekoliko zadržana, lepo pestra, ponuja temno rdeče sadje, cvetne note, malce diši po praženem in vaniliji. Zaznati je umno rabo lesenih sodov. V ustih je lepo zrela, živahna, polnega okusa, z lepo teksturo in zrelimi tanini. Elegantna. Ambiciozno začrtana frankinja in tudi izpeljana v slogu.
Fermentacija na tropinah 2-3 tedne, biološki razkis, nato zorjena v rabljenih barik sodčkih (225L) leto in pol.
ZELENI SILVANEC
v buteljki 0,75 L, vrhunsko vino ZGP, belo, suho, letnik 2016
Grozdje za ZELENI SILVANEC je ročno obrano, alkoholno vrenje mošta poteka v prisotnosti grozdnih jagod s pomočjo lastnih kvasovk, opravljen biološki razkis. Zeleni silvanec zori 6 mesecev v rabljenih barik sodčkih na odmrlih kvasovkah in je stekleničeno brez filtracije. Zeleni silvanec 2016 je prejemnik 84 točk na Decanterju 2017, zlate medalje na Berliner Wein Trophy in zlate medalje na Asia Wine Trophy.
NOIR
Sortno izrazito vino iz optimalno dozorelega in ročno potrganega grozdja sorte Modri pinot iz integrirane pridelave. Zanj je značilen polno izražen terroir, kar smo dosegli z uporabo grozdju lastnih kvasovk, zorenjem vina na drožeh v rabljenih barikih (pol leta) in ustekleničenjem brez filtracije.
Letnik 2016 v steklenici dobro pokaže, da so bile razmere v vinogradu za samo sorto zelo ugodne. Tako smo tudi Modri pinot pustili dozorevati na trti toliko časa, kolikor nam je dopuščalo vreme in zdravstveno stanje. Sladkorna stopnja ob trgatvi je presegala 100 Oe ( vino ima zato 14 vol.%). V kleti je fermentacija v stiku s kožicami potekala 3 tedne, da smo pridobili na barvi, telesu in taninih, ki pripomorejo k nadaljnjemu staranju/zorenju vina. Kot je že zgoraj opisano, smo fermentacijo začeli spontano z grozdju lastnimi kvasovkami (dobro zdravstveno stanje) in tako še dodatno zagotovili sortnost vina. Ob skoraj zaključeni fermantaciji, smo se poslužili tudi biološkega razkisa, ki vinu daje zaokroženost. Nato je sledilo zorenje vina v rabljenih barikih (6 mesecev). Na koncu je sledilo ustekleničenje brez filtracije.
SIVI PINOT
Vino z značilno rožnato bakreno barvo in kompleksnih arom, ki spominjajo na rdeče jabolko, suho cvetje in karamelo.
Zorjeno v hrastovih sodih in polnjeno brez filtracije.
Sivi pinot 2017 je prejemnik srebrne medalje na Berliner Wein Trophy 2019.
Sortna sestava: Sivi pinot
Alk. stopnja: 13,00%
Letnik: 2017
Sladkorna stopnja: suho
ECHO RDEČE
ECHO RDEČE
Razlike nas bogatijo. S to mislijo smo ustvarili zvrst sort merlot, barbera in modra frankinja. Nastalo je kompleksno, elegantno in izrazito vino, v katerem odmevajo in se dopolnjujejo polno izražene lastnosti treh sort iz treh slovenskih vinorodnih dežel: Primorske, Posavja in Podravja.
Sortna sestava: Merlot, Barbera, Modra frankinja (Podravje in lasten vinograd)
Alk. Stopnja: 13.5%
Letnik: 2016
Sladkorna stopnja: suho
ECHO BELO
ECHO BELO
Razlike nas bogatijo. S to mislijo smo ustvarili zvrst sort pinela, zeleni silvanec in laški rizling. Nastalo je kompleksno, elegantno in izrazito vino, v katerem odmevajo in se dopolnjujejo polno izražene lastnosti treh sort iz treh slovenskih vinorodnih dežel: Primorske, Posavja in Podravja.
Sortna sestava: Pinela, Zeleni silvanec, Laški rizling
Alk. Stopnja: 13.5%
Letnik: 2016
Sladkorna stopnja: suho